Tòfones i bolets

Calidad trufa negra melanosporum y precios trufa negra por calidad

Com es fixa el preu per quilo de la tòfona

La tòfona és coneguda com un producte car perquè sempre ens fixem en el preu quilo, però la realitat és que ningú pot consumir un quilo de tòfones; simplement amb 10 grams per persona ja es considera una bona ració per a qualsevol recepta amb tòfona. Però en aquest article anem a veure quines variables influeixen per definir aquest preu.

La tòfona negra o la tòfona d'estiu, com qualsevol altra fruita o verdura fresca fixa el seu preu segons el mercat. El mercat busca un preu per equilibrar l'oferta dels productors i la demanda dels consumidors. Si l'oferta és superior a la demanda el preu de la tòfona va a la baixa o a l'alça si la demanda és superior a l'oferta. A la tòfona negra hi ha alguns mercats físics de referència a Espanya que es fan normalment el cap de setmana, divendres, dissabte i diumenge, però la realitat és que aquests mercats tenen un alt volum d'operacions però pocs kg i només serveixen per tenir una referència més. Quan parlem de mercat ens referim a tots els compradors i venedors importants que hi ha arreu del món. Podríem parlar de 50-100 persones que es comuniquen entre elles i poc a poc defineixen el preu, tancant petites operacions que consoliden el preu de la setmana. Una de les variables importants per a un comprador és saber la demanda potencial dels seus clients, com li han anat les vendes la setmana anterior o si li ha quedat tòfona que no ha pogut comercialitzar, i la variable clara de l'productor és saber si la seva producció augmenta o disminueix i si la qualitat dels seus tòfones és millor o pitjor que la setmana anterior.

La tòfona negra, que és la que majoritàriament es produeix a Espanya, comença la campanya al novembre i acaba al març o abril, depenent de la climatologia. Tenim clar que el preu de la tòfona es fixa en funció de l'oferta i la demanda, però aquesta no és l'única variable, també la qualitat fa que els preus fluctuïn de manera significativa, primer perquè amb una bona tòfona el client gairebé sempre repeteix i això augmenta la demanda, i conseqüentment el preu quilo, i d'altra banda permet als majoristes fer estoc de tòfones madures i bones per fabricar els millors productes trufats durant l'any.

Quan parlem de l'preu de la tòfona sempre hauríem indicar la seva qualitat, sinó és com parlar de quant val un cotxe sense indicar més atributs. El preu de la tòfona quan s'acaba de recollir amb terra té el preu mínim i després de netejar i seleccionar les diferents qualitats es va realitzant l'escandall de preus. A continuació posem un exemple de com 1kg de tòfona que s'ha pagat a productor a 600 € es pot vendre en el mercat i el marge comercial de 80 € que es pot obtenir en la seva comercialització:

 

Preu per quilo de referència

import Tòfona

1kg Tòfona amb Terra

600 € / kg

- 600€

100g de Terra i impureses

0 € / kg

+ 0€

50g de qualitat EXTRA

2000 € / kg

+ 100€

200g de qualitat PRIMERA

1500 € / kg

+ 300€

250g de qualitat TROS

800 € / kg

+ 200€

400g de qualitat INDUSTRIAL

200 € / kg

+ 80€

marge comercial

 

80€