Tòfones i bolets

Aceite de trufa negra, aromas y trufas como testigo.

Oli de tòfona o oli trufat, aromes i tòfones com a testimoni.

Els últims anys hi ha una macro tendència en el consum de qualsevol producte trufat. Són molts els fabricants que intenten introduir el nom "tòfona" a la denominació dels seus productes per atreure als seus clients. Encara que en la llista d'ingredients aquesta no figuri més que amb aromes artificials i no de forma directa.

Concretament en aquest article abordem la problemàtica en el "oli de tòfona", o "oli trufat". És un producte fàcilment accessible per preu i per la seva facilitat d'ús. Es pot adquirir pràcticament qualsevol supermercat i amb l'afegitó de "tòfona negra" o "tòfona blanca" en la denominació comercial fa que sigui un habitual de les cistelles dels consumidors. Tot i el gran auge que està agafant el producte convé deixar molt clar l'origen i la composició de l'oli, així com la correcta nomenclatura que s'ha d'usar ja que ha estat focus de polèmica en els últims anys.

Hi ha alguns "Olis trufats" que fins i tot poden contenir petits fragments de tòfona, la major part d'ells són de tòfona xinesa o tòfona d'estiu deshidratada. Però aquests testimoni de tòfona no aporten gust real a l'oli, la quantitat de tòfona que seria necessària per aromatitzar l'oli faria que el preu de venda estigués fora de mercat, a més la tècnica de l'infusionat que si funciona amb altres espècies de fongs no resulta efectiva amb la tòfona. El fet d'usar testimoni visual que afegeixen molts fabricants és simplement per donar més veracitat a l'producte. S'ha de saber que l'aroma natural de la tòfona dura com a màxim uns 20 dies.

El tema de la denominació del producte també és controvertit, ja que per llei no es pot anomenar "oli de tòfona" o "oli trufat" ja que podria entendre que l'oli és de tòfones i realment no és així. La nomenclatura correcta seria parlar de "condiment d'oli d'oliva, verge o extra, amb AROMA de tòfona negra" i sempre ressaltar en els ingredients que conté "aroma de tòfona" i no tòfona. Hi ha alguns olis que inclouen "tòfona" entre els seus ingredients referint-se als testimonis que hem parlat anteriorment però realment això no aporta cap valor a l'producte.

Generalment l'aroma dels olis trufats sempre prové d'altres agents aromatitzants i mai de les tòfones directament. El compost sintetitzat, creat en laboratoris, que dóna l'aroma a l'oli és el bis (methylithio) methane. Encara que vingui de derivats petroquímics, no hi ha cap estudi que provi la toxicitat en l'ús d'aquests agents.

A nivell gustatiu, l'aroma que donen aquests condiments poden semblar-se a la tòfona real, i segons les cates realitzades per al sector particular, podem veure que té una bona acollida, però clarament hi ha moltes diferències amb l'aroma de la tòfona real i s'ha de tenir clar per no confondre al consumidor.

Laumont, compromesos amb l'excel·lència i amb la transparència a tots els nostres clients, comercialitzem nostre propi condiment d'oli d'oliva verge extra amb aromes de tòfona blanca o tòfona negra. És el nostre deure, i així ho fem, d'informar sempre als clients que és l'únic producte que comercialitzem que no conté tòfona real, encara que el feedback rebut pels clients és molt positiu, ja que treballem amb un oli verge extra d'alta qualitat.