Tòfones i bolets

Setas de cardo

Gírgoles de card: tot el que necessites saber sobre elles

Quan arriben les pluges de tardor, una de les activitats preferides dels amants del bosc i de la natura és la de sortir a buscar bolets. Normalment, associem aquesta activitat a un bonic passeig pel bosc, envoltats de pau i de l’harmonia dels arbres, però el cert és que cada bolet té el seu lloc predilecte per créixer i no tots ho fan a les arrels d’una arbreda. Aquest és el cas de la gírgola de card.  

Per què se’n diu bolet de card?

La resposta a aquesta pregunta sorprèn per la seva senzillesa: perquè creix on habita el card silvestre (Eryngium campestre). Si ho desconeixies, ara ja pots entendre perquè aquest bolet s’expandeix, esdevenint popular, per tot el país.

El card silvestre és una planta que es caracteritza per les seves espines, la seva resistència i per les grans dimensions que pot arribar a assolir, sobretot als llocs on no intervé el ser humà. Té propietats medicinals, però no és valorada pels agricultors, més aviat a la inversa, ja que, habitualment, l’eliminen dels terrenys destinats a plantacions. I ara ja ho saps: de les seves arrels, neix la gírgola de card.

El seu nom científic és Pleurotus eryngii i, sovint, se la coneix només com eryngii. A Euskadi, rep el nom de Gardu Ziza, a la resta d’Espanya Seta de Cardo, a Catalunya Gírgola de Card o de panical i a València bolet de cemtcamps.

Quan creix la gírgola de card?

La gírgola de card abunda durant els mesos de tardor (d’octubre a desembre) i apareix dues o tres setmanes després de les primeres pluges. Molt puntualment, pot trobar-se a la primavera, depenent de les condicions climàtiques del territori.

On creix la gírgola de card?

El seu hàbitat són els terrenys on hi ha o hi ha hagut grans extensions de cards silvestres. Són, habitualment, solanes sense massa vegetació i espais on els animals hi pasturen sovint, ja que l’adob que hi deixen contribueix a la reproducció del bolet de card.

 Confusió amb la gírgola de card: com saber si realment ho és

Hi ha algunes varietats de bolets que poden confondre’s amb la gírgola de card. Per exemple, la varietat ferulae del mateix Pleurotus eryngii s’hi assembla molt. La diferència és la planta on creix, ja que en aquest cas, ho fa a les arrels de la canyaferla (Ferula communis).

També, té una semblança amb el moixernó de tardor (Lepista luscina), encara que el seu barret és més grisós que el de la gírgola de card.

El que sí hem de tenir ben clar és de no confondre-la mai amb un bolet tòxic i, tot i que la gírgola de card no es confon habitualment, és important, sobretot, no fer-ho amb un bolet de color més rogenc anomenat Paxil.le tòxic (Panxillus involutus) o amb un de més petit i de color blanc cremós anomenat la falsa molinera (Clitocybe dealbata), ja que són molt perillosos per la seva toxicitat. 

Retrat d’una gírgola de card: com és i a què té gust

Probablement ja coneguis com és una gírgola de card, ja que és molt coneguda i consumida al nostre país. Es caracteritza per tenir un barret marronós, un peu blanquinós (sense anella ni volva) i unes làmines estretes i pronunciades del color del peu fent que ambdós elements s’integrin perfectament.

L’interior d’una gírgola de card és blanc, com el peu. La seva carn té un gust suaui lleuger i s’adapta a una gran quantitat de receptes.

Ens estem referint, òbviament, a la gírgola de card silvestre, però existeix la varietat cultivada, també, molt coneguda i utilitzada a la cuina.

Gírgola de card de cultiu: una variant de qualitat

L’eryngii, nom amb el qual es coneix la gírgola de card, pot cultivar-se fàcilment i és dels bolets de cultiu més consumits. Amb els anys, s’han aconseguit cultius d’una qualitat excel·lent.

Malgrat que l’origen de la gírgola de card és Europeu, és molt popular i reconeguda a Àsia. L’eryngii, també, és conegut com a card coreà, ja que Corea és un dels països que més en cultiva, utilitzant-lo en moltes receptes com en la preparació de ramen.

La gírgola de card de cultiu és molt estètica visualment i té unes característiques que ajuden a que la reconeguis fàcilment. Quan la tallem a làmines, es pot confondre amb el boletus, de característiques diferents.

Els beneficis per a la salut del Pleurotus eryngii

La gírgola de card aporta molts beneficis per a la salut. Conté molta fibra i vitamines del grup B, les quals ens ajuden a reforçar el sistema immunològic. La fibra esdevé molt recomanable a la dieta contra l’estrenyiment.

Es recomana utilitzar-la a la dieta baixa en sal, ja que té baixa quantitat de magnesi, ferro i zinc.

Receptes amb gírgola de card

És suau però dona molt joc a la cuina. Et presentem algunes opcions per cuinar-la:

  • A la planxa: De vegades, el que és més senzill, més resultats dona. Lamina els bolets i salta’ls a la planxa amb oli. Afegeix una mica de sal maldon i gaudeix del seu sabor.
  • Guisats: Afegeix els bolets de card en qualsevol guisat de carn. La gírgola de card s’adapta molt bé i el seu gust suau no li treu protagonisme a la carn.
  • Pasta i arrossos: el bolet de card combina molt bé amb la pasta. Afegeix gírgola de card al sofregit i assaboreix la seva textura melosa.
  • Crema: no és una pràctica habitual, però si afegim a la crema de verdures una mica de gírgola de card, prèviament saltada, l’atorgarem d’un sabor difícil d’oblidar.